De meeste wielrenners onder ons sleutelen regelmatig aan hun eigen fiets en doen zelf het (klein) van de fiets. Er voelt niets beter dan je schoenen in de pedalen klikken van een schone en goed afgestelde racefiets. Tevens is het ook gewoon een stuk comfortabeler fietsen.

Wil jij zelf het onderhoud van je racefiets gaan doen? Om zelf te sleutelen hoef je echt geen mecanicien te zijn. Start met de juiste materialen en de simpele klusjes, hiermee kom je al een heel eind. Belangrijker dan een beetje handigheid is het fietsgereedschap voor het uitvoeren van het onderhoud.

In dit artikel hebben we een aantal essentiële gereedschappen voor je op een rijtje gezet voor het onderhouden van je fiets. Lees dus snel verder als je zelf wilt gaan sleutelen!

Basis fietsgereedschap

Gereedschap van goede kwaliteit is erg belangrijk om goed je fiets te kunnen onderhouden. Het verschil tussen een goedkoop setje inbussleutels en een wat duurdere setje merk je wel degelijk.

De inbussleutels setjes van bekende merken als BBB of Park Tool zijn veel duurzamer. De inbussleutels zijn dan ook keihard, wat de kans op het dol draaien van moeren of schroeven verkleint.

Naat inbussleutels heb je nog meer nodig om te beginnen met zelf sleutelen. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt van alle basis fietsgereedschappen die je in huis moet hebben.

  • Steeksleutels
  • Momentsleutel
  • Inbussleutels
  • Montagepasta

Stuurlint

Onderhoud dat je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren is het vervangen van je stuurlint. In het artikel “stuurlint vervangen doe je zo” vertellen wij hierover meer. Je stuurlint wordt natuurlijk vies en slijt best snel. Daarom is het soms aan vervanging toe, hiervoor heb je enkel nieuw stuurlint en tape nodig.

Ketting schoonmaken

Zit je ketting onder de modder? Dan is het tijd om deze goed schoon te maken. Dit voorkomt dat de ketting piept en kraakt tijdens het fietsen. Wij adviseren om de aandrijving van je fiets regelmatig schoon te maken met ketting ontvetter en ketting lube.

Fiets montagestandaard

Een fiets montagestandaard maakt het onderhouden van je racefiets een stuk gemakkelijker. Deze stevige standaard zorgt ervoor dat de fiets stevig blijft staan tijdens het schoonmaken en/of onderhouden.

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *