Supercompensatie, waarschijnlijk heb je er al wel eens van gehoord. Maar wat betekent het eigenlijk? En hoe kan je het gebruiken om harder te fietsen? In dit artikel vertellen wij alles wat je moet weten over supercompensatie en hoe je het in de praktijk kan toepassen.

Veel (recreatieve) wielrenners vergeten nog wel eens te rusten, waardoor de conditie, spieren en longen niet de tijd krijgen om te verbeteren van de training. Onvoldoende rust zorgt ervoor dat de prestaties stagneren. Het is dus belangrijk om na een training voldoende rust te nemen, zodat je lichaam tijdens het herstel sterker kan worden.

supercompensatie - wat is supercompensatie

Supercompensatie; wanneer en hoe?

De werking van supercompensatie hebben wij hierboven in een grafiek gezet. Nadat je lichaam een trainingsprikkel gehad heeft gaat het lichaam herstellen. Hiervoor heeft het rust en de juiste voeding nodig. Tijdens het herstel verbeterd het lichaam zich ten opzichte van vóór de trainingsprikkel.  Dat is de fase van supercompensatie. Om vaker supercompensatie te krijgen is het van belang dat je na het herstel een grotere trainingsprikkel creëert. Dit doe je door de prestaties te verbeteren, ook wel progressive overload genoemd.

Hoe lang herstel heb ik nodig?

De optimale rustperiode is voor iedere sporter verschillend, voor de meeste is het vooral belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam. Dus ben je nog vermoeid, heb je pijntjes of spierpijn? Neem dan voldoende rust om volledig te herstellen voor de volgende training. Wissel een zware training af met een rustdag of een hersteltraining van maximaal 45 minuten in een laag tempo. Dit geeft het lichaam de tijd om voldoende te herstellen, waardoor supercompensatie optreedt.

1.6/5 - (7 stemmen)

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *