Ben jij een enorme wielerliefhebber? Dan is de kans groot dat je graag de fiets pakt om heerlijk de natuur in te gaan, een stuk te fietsen en je hoofd tegelijkertijd leeg te maken. Je kan dit zowel als hobby met vrienden doen of serieuze lange toertochten, waarbij het vooral gaat om het maken van veel kilometers en het liefst ook nog eens zo snel mogelijk. daarbij speelt voeding een belangrijke rol. Hieronder meer informatie over de juiste voeding om te nemen voor een fietsrit.

Voor de fietsrit

Het is van belang om, voordat je begint, ook al goed bezig te zijn met je voeding om optimaal voorbereid op de fiets te stappen. Zeker als je een duurtocht van veel kilometers gaat maken is het belangrijk om vooraf veel koolhydraten te nuttigen. Denk hierbij aan volkorenpasta of rijst, muesli of brood. Je kunt net voordat je op de fiets stapt ook nog een banaan pakken. Zorg ook dat je voor de tocht al voldoende drinkt. Er zijn ook veel (jonge) sporters die gebruik maken van pre-workout supplementen of producten. Maar of pre-workout goed of slecht is zijn de meeste sporters nog niet over uit. Feit is wel dat deze supplementen bij verkeerd of overmatig gebruik schade aan je gezondheid kunnen veroorzaken, dus je kunt beter gebruik maken van natuurlijke producten en voedingsmiddelen.

Tijdens de fietsrit

Tijdens de fietsrit is het vooral van belang om voldoende te drinken zodat je vochtbalans op peil blijft. Je kunt eventueel ook een sportdrankje nemen om te zorgen dat je voldoende energie blijft houden om op tempo te fietsen. Je kunt hier ook zout aan toevoegen, zodat je vocht- en zoutgehalte op peil blijft. Voor de rest is het van belang om regelmatig (zeker tijdens lange tochten of trainingen) gelletjes met voedingsstoffen, bananen of een energiereep nuttigt zodat je goed kunt blijven presteren.

Na de fietsrit

Voor na de fietsrit is het belangrijk om je vochtpeil weer aan te vullen met water en koolhydraten. Ook hiervoor kun je weer volkorenproducten nuttigen of fruit. Ook eiwitten zijn na een lange fietsrit van belang om je eiwitbalans op peil te houden en je spieren snel te laten herstellen. Neem hiervoor kwark, kipfilet of eieren om ervoor te zorgen dat je spieren optimaal kunnen werken aan het herstelproces. Een goed en uitgebalanceerd voedingspatroon zal je zeker helpen om het optimale uit je prestaties te kunnen halen.

Rate this post

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *