De bandenspanning is natuurlijk erg belangrijk. Niemand wilt kracht verspillen omdat de band te zacht is. En een te harde band fietst ook niet fijn. Daarom vertellen wij wat in onze ogen de juiste bandenspanning is.

Wat gebeurt er bij te zachte banden?

Wanneer je een te lage bandenspanning hebt, dus een zachtere band, verhoogt dit de rolweerstand waardoor je langzamer gaat. Daarnaast slijten de banden sneller en is de kans op een lekke band of leegloper groter. Dit is natuurlijk niet wat je wilt.

Wat gebeurt er bij te harde banden?

Ook met te harde banden is de kans op lek rijden een stuk groter, omdat er meer spanning op de band staat snijdt een scherp voorwerp er gemakkelijker doorheen. Met te veel bar in de band zit je werkelijk te stuiteren op tijdens het fietsen. Je voelt werkelijk waar de kleinste oneffenheden op het wegdek, erg oncomfortabel. Ook te hard oppompen is dus afgeraden.

Wat is dan de juiste bandenspanning?

De standaardregel die vaak wordt toegepast als het gaat om de hoeveelheid bar bij racefietsbanden is 1 bar per 10 kilo lichaamsgewicht. Als je 75 kilo weegt, pomp je je banden op tot 7,5 bar. De gedachte achter deze standaardregel is dat hoe zwaarder je bent hoe meer je band wordt ingedeukt. Op de zijkant van de band staat de maximale bandenspanning, het is belangrijk dat je deze niet overschrijdt. Ook is het belangrijk om regelmatig je bandenspanning te controleren.

De standaardregel waar we het hierboven over hebben gehad is slechts een schatting. De juiste bandenspanning is natuurlijk waar jij je goed bij voelt en wat het meest comfortabel fietst. Ook is de perfecte hoeveelheid bar afhankelijk van de fietsroute, wanneer je veel over wegen met klinkers of kasseien fietst moet je de bandenspanning verlagen.

Hoe kan ik meten hoeveel bar er in mijn fietsband zit? 

De hoeveelheid bar in de fietsband kan je gemakkelijk meten met een fietspomp met drukmeter. Deze fietspompen zijn verkrijgbaar bij vrijwel iedere fietszaak en online vrijwel overal te bestellen. Wij raden de SKS Air X-Press aan te bestellen op Bol.com voor slechts €29,95.

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *