Tour de France 2017Dat renners afhankelijk zijn van het eten dat ze in hun hotel geserveerd krijgen is al lang verleden tijd. De wielerploegen hebben tegenwoordig allemaal hun eigen mobiele keuken en koks mee. Er wordt vaak gedacht dat iedere dag pasta, repen en energiegels op het menu staan, echter krijgen ze tegenwoordig de lekkerste gerechten voorgeschoteld.

Wat wordt er tijdens een dag in de Tour de France gegeten?

Tijdens een gemiddelde dag verbrandt een wielrenner in de Tour de France ongeveer 6000 calorieën extra. Als je deze 6000 calorieën optelt bij de gemiddelde basisbehoefte van 2500 calorieën kom je uit op 8500 calorieën. Dit is het gemiddelde aantal calorieën dat een renner in de Tour dagelijks moet aanvullen. Daarnaast moeten ze ook nog eens hun vochtverlies compenseren, door dagelijks tussen de 7 en 10 liter water te drinken.

Voeding voor de start

Na het opstaan beginnen renners hun dag met een stevig en goed ontbijt, wat vooral bestaat uit koolhydraten. Denk aan havermoutpap met vruchten, rozijnen, noten of fruit. Ook brood, omelet en rijst is vaak te vinden op de ontbijttafel van de wielerploegen. Na het ontbijt blijven renners eten tot de start van de etappe. In de meeste gevallen zijn dit kleine snacks, dit kan variëren van winegums, smoothies, noten, groentesappen, gels of fruit. Ook dit zijn vooral koolhydraatrijke snacks die energie leveren.

Voeding tijdens de etappe

Tijdens langere inspanning wordt geadviseerd om ongeveer 60 gram koolhydraten per uur in te nemen. Koolhydraten zitten onder andere in taartjes, repen, koeken, cakes, gels en brood. Als renner zit je er niet op te wachten om vier weken lang alleen maar gels en repen te nemen. Daarom wordt er in de begin van de etappe vaak gekozen voor ander (normaal) voedsel. (taartjes, cakes, koeken, brood)

Als de intensiteit hoger wordt zullen de meeste wielrenners overgaan op vloeibaar voedsel, dit is namelijk een stuk gemakkelijker in te nemen op het moment dat je een grotere inspanning doet. In deze gels zit ook vaak cafeïne, dat zorgt voor meer duurvermogen en een mentaal voordeel.

Voeding na een etappe

Meteen na de finish beginnen de renners met het aanvullen van hun glycogeen (koolhydraat) voorraden. Wederom wordt er vaak gekozen voor snacks met veel koolhydraten, zoals winegums, fruit, smoothies en energie drank. Daarnaast wordt er ook veel water gedronken, wat nodig is voor het aanvullen van het vochtverlies. Ook zijn eiwitten erg belangrijk voor het herstel. Dit kan door het drinken van een eiwitshake maar ook eiwitrepen zijn erg populair.

Renners in de Tour de France beginnen vaak na 20:00 aan het avondeten. De avondmaaltijden zijn zeer uitgebreid en gevarieerd. Tegenwoordig zijn “super foods” erg populair in het profpeloton. Ook tijdens de avondmaaltijd worden er veel koolhydraten gegeten, vaak pasta, quinoa of rijst. Voor de eiwitten kunnen de renners kiezen tussen vlees, vis en kip gerechten.

2.1/5 - (13 stemmen)

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *