Waarschijnlijk weet iedereen wel dat genoeg water drinken belangrijk is om je sportprestaties op pijl te houden. Als wielrenner verlies je tijdens één uur lichaamsbeweging gemiddeld één liter vocht. Dit is gemiddeld gezien, het exacte vochtverlies is natuurlijk afhankelijk van duur, intensiteit, warmte, hoogte, conditie, luchtvochtigheid en ga zo maar door. Tijdens een wedstrijd kan je gemakkelijk 2 liter per uur verliezen en per dag 10 á 12 liter. Je kan je natuurlijk voorstellen dat het enorm belangrijk is om dat vocht snel aan te vullen. Maar wanneer en hoeveel moet een wielrenner drinken?

Een wielrenner kan enorm veel vocht verliezen tijdens inspanning, maar wat zijn eigenlijk de consequenties van het vochtverlies op de prestaties? Vochtverlies kan enorme gevolgen hebben op de prestaties, daarom is het belangrijk om snel het vocht bij te vullen. Bij een vochtverlies van 5% kan dit de prestaties verslechteren met 30%. Daarnaast kan uitdroging ook leiden tot hyperthermie of oververhitting. Het is dus aangeraden om ruim voldoende te drinken, liever te veel dan te weinig.

Wat moet ik drinken voor de wedstrijd?

Wij raden aan om ongeveer twee uur voor de wedstrijd minstens 1,5 liter water te drinken. En probeer een kwartier voor de wedstrijd nogmaals 0,5 liter te drinken. Zo voorkom je dat je met een vochtachterstand aan de wedstrijd begint.

Wat moet ik drinken tijdens de wedstrijd?

Bij een wedstrijd van 60 á 90 minuten bestaat er weinig gevaar voor uitdroging. Toch is het wel belangrijk om voldoende voor de wedstrijd te drinken om zo met voldoende vocht te beginnen. Tijdens een korte wedstrijd voldoen een paar slokken uit de bidon. Zorg na de wedstrijd ervoor dat je genoeg drinkt om zo het vocht weer bij te vullen.

Bij langere wedstrijden/inspanningen moet je eigenlijk direct na vertrek beginnen met drinken en dit heel de wedstrijd blijven doen. Zo kan het verloren vocht zo snel mogelijk aangevuld worden. Het is belangrijk om per 15 minuten ongeveer 200 ml te drinken. Ga echter niet op je dorstgevoel af, want op het moment dat je dorst krijgt is het feitelijk al te laat. Het aanleren van veel drinken tijdens de inspanning is belangrijk om aan te leren. Dit zorgt ervoor dat de prestaties op pijl blijven en voorkomt uitdroging,

Wat moet ik drinken na de wedstrijd?

Sommige wielrenners zijn niet in staat om hun vochthuishouding tijdens het wielrennen op peil te houden door ongeveer twee bidonnen per uur te dinken. In dat geval is het belangrijk om na de wedstrijd voldoende water te drinken om zo het verloren vocht aan te vullen. Heb je tijdens de wedstrijd genoeg water gedronken? Dan kan je ervoor kiezen om na aankomst sportdrank of frisdrank te drinken, zo kan je naast het vocht ook de energiepeil aanvullen.

Tips om meer water te drinken

Je hoort vaak dat genoeg water drinken goed voor je is, niet alleen voor wielrenners. Water heeft vele gezondheidsvoordelen, daarom hebben wij een aantal tips verzameld om meer water te drinken.

  • Start de dag met een (groot) glas water, zo breng je meteen je vochtbalans op peil nadat je in de nacht vocht hebt verloren.
  • Naast water drinken kan je ook kiezen voor thee of soep om extra vocht binnen te krijgen.
  • Probeer altijd een flesje water binnen handbereik te hebben, hierdoor drink je gemakkelijk meer.
  • Eet veel groenten en fruit die veel water bevatten.
2.1/5 - (10 stemmen)

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *