Als je veel fietst, wil je natuurlijk dat je ketting zo goed mogelijk loopt. Als de ketting niet lekker loopt, merk je dit bij iedere trap die je doet. Om er voor te zorgen dat de fietsketting zo soepel mogelijk loopt, is het regelmatig uitvoeren van onderhoud nodig. Regelmatig je fietsketting schoonmaken is hiervoor een essentieel onderdeel. Daarnaast kun je hem ook altijd behandelen door hem in te smeren. In dit blogbericht vertellen we je graag wat je kunt doen om je ketting zo goed mogelijk te onderhouden.

De ketting behandelen met smeerolie

Voordat je voor het eerst gaat fietsen met je nieuwe fiets, is het belangrijk dat de ketting is ingesmeerd. Je fietsketting smeren zorgt ervoor dat hij soepel gaat lopen in de tandwielen. Heb je een fiets met een gesloten kettingkast? Dan hoef je niks aan je ketting te doen. De kast beschermd de ketting namelijk tegen vuil. Als je wel een ketting hebt die los hangt, dan is het belangrijk om regelmatig de ketting te onderhouden en schoon te maken.

Regelmatig onderhoud plegen aan je ketting

De ketting van je fiets kan slijten door verschillende aspecten. Allereerst is het natuurlijk zo dat als je meer fietst, de ketting ook meer te doorstaan heeft. Daarnaast wordt hij aangetast door vuil en weersinvloeden. Afhankelijk van je fiets en je rijstijl is meer of minder onderhoud nodig. Ben je in het bezit van een mountainbike en fiets je veel door de modder? Dan is het aan te raden om na de rit de fiets goed schoon te maken, zodat de ketting zo min mogelijk schade leidt. Dit resulteert er altijd in dat je langer met je fiets kan doen, en dus minder kosten hoeft te maken!

Ketting schoonmaken

Het schoonmaken van je ketting kan op verschillende manieren. Allereerst is het verstandig om hem met WD40 ontvetter in te spuiten. Vervolgens kun je met een droge doek langs de hele ketting om hem schoon te maken. Zorg ervoor dat je echt de gehele ketting meepakt, dus ook de voor derailleur en cassette. Voor de stukjes waar je niet goed bij kunt, is het verstandig om iets van een oude tandenborstel te gebruiken. Gebruik altijd de juiste ontsmettingsmiddelen om de ketting schoon te maken. Als je zure reinigingsmiddelen gaat gebruiken, kan het zijn dat je de ketting beschadigd.

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *