Regelmatig krijgen wij de vraag of spinning voor wielrenners een goede training is. We kennen spinning natuurlijk van de sportschool, maar bij aanschaf van een spinningfiets is dit ook een goede manier om in de wintermaanden thuis te trainen. In dit artikel lees je alles over spinning als training voor wielrenners.

Verschil tussen een spinningfiets en fietstrainer

Allereerst leggen we graag het verschil uit tussen een spinningfiets en een fietstrainer.

Bij spinning maak je gebruik van een speciale spinningfiets, dit is een apparaat dat wordt aangedreven door een v-aandrijfsysteem of ketting. In elke sportschool zijn er wel een aantal spinningfietsen te vinden, maar we zien dat ook steeds meer mensen er een aanschaffen voor thuisgebruik. Zo schreef BikeVision onlangs over de beste spinningfiets om thuis te trainen. Op een spinningfiets kan je verschillende programma’s fietsen en worden alle gegevens bijgehouden. Ideaal om je conditie te verbeteren, gewicht te verliezen en om sterker te worden. Een spinningfiets heeft een doortrapsysteem, waardoor je tijdens het fietsen gemakkelijk in de flow blijft.

Een fietstrainer kennen we ondertussen natuurlijk allemaal. Het fijne aan een fietstrainer is dat je jouw eigen racefiets of mountainbike op de fietstrainer kunt zetten. Dit apparaat is dan ook populairder bij renners die het gevoel van wielrennen willen ervaren. Tegenwoordig zijn er verschillende virtual reality programma’s, waardoor je echt het fietsgevoel van buiten kunt nabootsen. Denk bijvoorbeeld aan de fietstrainers van Zwift.

Is spinning een goede workout voor wielrenners?

Het antwoord op deze vraag is: ja. Spinning kan voor wielrenners een goede training zijn om hun conditie, kracht of uithoudingsvermogen te verbeteren. Het fijne aan een goede spinningfiets is dat er verschillende trainingsprogramma’s mogelijk zijn. Zo hebben spinningfietsen meerdere weerstandsniveaus en trainingsprogramma’s, zodat iedereen zichzelf tijdens het trainen kan uitdagen.

Voor een effectieve spinning workout is het wel van belang om goed je gegevens in de gaten te houden. Denk bijvoorbeeld aan de snelheid, afstand, tijd, rotaties per minuut, weerstand en hartslag. Aan de hand van deze gegevens kan je de training afstemmen op het doel dat je voor ogen hebt.

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *