De meeste wielrenners trainen alleen op de fiets en vergeten dat ze zichzelf flink kunnen verbeteren door te trainen zonder fiets. De kracht op de pedalen wordt geleverd door de been- en rompspieren. Sterkere rompspieren kan er dus voor zorgen dat je harder gaat fietsen.

Een sterkere romp kan je prestaties op de fiets aanzienlijk verbeteren. Er zijn talloze oefeningen die je kunt doen voor deze spieren. Ook wel rompstabiliteitsoefeningen genoemd. Het voordeel van deze oefeningen is dat je ze overal en altijd kan doen. Het enige wat je nodig hebt is je eigen lichaamsgewicht.

Wat zijn de rompspieren?

De rompspieren zijn eigenlijk alle spieren tussen je bovenbenen en je borst. Denk aan buikspieren, rugspieren, bilspieren, hamstrings en heupspieren. Al deze spieren worden ook gebruikt om tijdens het fietsen kracht te leveren op de pedalen. Als je beter wilt presteren is het dus belangrijk om een sterkere rompstabiliteit te trainen.

De beste rompstabiliteitsoefeningen voor wielrenners

Het beste is om oefeningen te doen waarbij alle romspieren moeten samenwerken. Hierdoor worden ze niet alleen sterker, maar leren zo ook hoe ze moeten samenwerken. De kracht uit je benen tijdens het fietsen komt vanuit de romp. Hoe sterker en stabieler de romp des te meer kracht je op de pedalen kan leveren. Het is dus zeker aangeraden om de rompspieren af en toe goed te trainen, daarom hebben wij de beste rompstabiliteitsoefeningen voor wielrenners op één rijtje gezet.

Plank/Sideplank

Voor deze oefening zijn er talloze varianten, zo kan je af en toe eens afwisselen door in plaats van een normale plank een sideplank te doen. Zo spreek je net weer wat andere rompspieren aan en op een andere manier, altijd goed. Probeer deze oefening 3 x 45 seconden te doen met een rusttijd van 60 seconden. Probeer de oefening op te bouwen naar 3 x 60 seconden of zelfs langer. Let wel goed op de uitvoering.

Squat

Deze compound oefening spreekt alle spieren aan, dit maakt de squat zeer effectief. Ook voor deze oefening zijn er talloze variaties te vinden. Je kan de oefening nog zwaarder maken door gewichten te gebruiken.

Push up

Ook met opdrukken gebruik je veel rompspieren en verbeter je de core stability. Als extra train je ook nog eens je bovenlichaam. Probeer 3 x 8 herhalingen en probeer dit op te bouwen naar 3 x 25 of meer.

2/5 - (12 stemmen)

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *