Koolhydraten stapelen. Je hebt er vast wel eens van gehoord als je al wat langer actief bent in de fietswereld. Maar waarom zou je koolhydraten stapelen? En werkt het eigenlijk wel? Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja, het stapelen van koolhydraten is bewezen effectief en zal een positieve invloed hebben op je prestaties. Lees hieronder hoe het werkt en waarom!

Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in glycogeen en opgeslagen in de lever en de spieren. Op het moment dat je glycogeen voorraad in je spieren op is, schakelen je spieren over op de verbranding van vetten. Echter levert het omzetten van vetzuren minder dan de helft energie op dan de omzetting van glycogeen.

Om zo veel mogelijk energie te hebben is het dus belangrijk dat je een zo groot mogelijke voorraad glycogeen in je lichaam hebt. Tijdens het fietsen wordt de glycogeen omgezet in energie, je wilt natuurlijk niet dat je energie opraakt. Daarom is het belangrijk om goed te eten en drinken tijdens het fietsen. Door koolhydraten te stapelen bouw je een zo hoog mogelijke energievoorraad op voordat je gaat fietsen.

Koolhydraten stapelen; wat moet je doen?

De laatste 2 of 3 dagen voor een wedstrijd of toertocht extra veel koolhydraten eten wordt koolhydraten stapelen genoemd. Door een groot aantal koolhydraten in deze dagen te eten verhoog je de voorraad glycogeen in je spieren en lever. Echter is het wel belangrijk dat je deze voorraad glycogeen niet gebruikt tijdens deze dagen, dus niet of nauwelijks trainen is aangeraden.

Wat moet ik eten tijdens het stapelen van koolhydraten?

Natuurlijk zo veel mogelijk voeding dat veel koolhydraten bevat en niet te veel geraffineerde suikers. Ga dus voor gezonde producten met veel koolhydraten, zoals: fruit, groente, (volkoren)pasta, volkorenbrood, (zilvervlies)rijst, meergranen pannenkoeken, honing, gedroogd fruit, havermout en brinta.

Het is belangrijk dat je tijdens het koolhydraten stapelen niet alleen let op de koolhydraten die je binnenkrijgt. Je moet namelijk ook letten op vetten en eiwitten. Het advies luidt: zoveel mogelijk koolhydraten tijdens deze dag, wat betekend dat je die dagen wat minder vetten en eiwitten moet binnenkrijgen.

Koolhydraatrijk ontbijt

In de nacht voor de belangrijke dag is de glycogeen voorraad in je lever tijdens je slaap gedaald, het is belangrijk om deze in de ochtend direct aan te vullen met gezonde koolhydraten. Dit doe je door een koolhydraatrijk ontbijt. De hoeveelheid dat je kan en wilt eten is afhankelijk van hoe laat je moet fietsen, mocht je vroeg moeten fietsen dan is het advies om niet te veel te eten om last van je maag te voorkomen.

1.5/5 - (8 stemmen)

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *