Stap je binnenkort voor het eerst op je racefiets? Het fietsen op een racefiets voelt voor beginnende wielrenners vaak toch wel onwennig. Vooral het sportieve zadel, de smalle banden en de klikpedalen zijn dingen waar je als beginner aan moet wennen. Klikpedalen worden gezien als iets spannends, omdat je schoenen ingeklikt zijn in je pedalen. Lees hieronder meer over waarom klikpedalen, hoe het in- en uitklikken werkt en geven we een handige tip!

Waarom klikpedalen?

Als je wilt gaan wielrennen dan mogen klikpedalen op je racefiets niet ontbreken. Deze pedalen waar je met je wielerschoenen in klikt zorgen ervoor dat je efficiënter kunt trappen. Klikpedalen zorgen ervoor dat je niet alleen je pedaal naar beneden duwt, maar ook omhoog trekt. Door het duwen en trekken heb je een zeer efficiënte pedaalslag. Heb je deze nog niet op je fiets gemonteerd? Dan vindt je hier een uitgebreid assortiment racefiets onderdelen, waaronder ook klikpedalen.

Hoe werkt het in- en uitklikken?

In- en uitklikken kan in het begin nog wel eens lastig zijn, maar als je het vaker doet dan gaat dit eigenlijk vrij snel vanzelf.

Inklikken: Bij het inklikken stop je de neus van je schoen in het gat in je pedaal. Druk vervolgens je hak naar beneden. Inklikken gaat het makkelijkst als je pedaal bovenaan is.

Uitklikken: Door je enkel naar buiten te draaien en je voet op te tillen klik je eigenlijk heel eenvoudig uit het pedaal. Dit gaat het makkelijkst als je pedaal beneden is.

Als het in- en uitklikken niet soepel gaat dan kan je de klikpedalen gemakkelijk met een inbussleutel of schroevendraaier

Tip: Oefenen

Tijdens je eerste rit is het verstandig om op een rustige plek eventjes te oefenen met het in- en uitklikken. Stop bij een boom of paal om je aan vast te houden terwijl je probeert om in- of uit je pedaal te klikken. Zo kan je rustig en goed nadenken over de juiste handelingen. Extra tip: Als je een fietstrainer hebt is dat dé ideale plek om het in- en uitchecken te oefenen. Op een fietstrainer is je fiets vastgezet, waardoor je in alle rust kunt oefenen.

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *