Houd je van fietsen, dan is dat natuurlijk heerlijk! De wind door je haren, zonnetje erbij als het even kan en lekker buiten vertoeven. Er zijn in je eigen woonomgeving waarschijnlijk meer dan genoeg mogelijkheden om lekker te kunnen fietsen. Echter, ben je ook wel benieuwd naar de fiets (en terras) mogelijkheden elders? Pak dan de auto en neem je fiets mee. Appeltje eitje met onderstaande tips!

Andere omgeving verkennen

Ben je iemand die kilometers maakt op de fiets, dan wil je wellicht ook wel eens een andere omgeving verkennen. Beschik je over een auto, dan is het leuk om voor de afwisseling je fiets mee te nemen met je auto. Er zijn diverse manieren om je auto mee te kunnen nemen. Is je auto groot genoeg, heb je misschien wel een busje of iets, dan past je fiets misschien wel in je auto. Dat is helemaal makkelijk. Pas wel op dat je je auto niet beschadigt en ook niet onbelangrijk: zorg ervoor dat je fiets goed vast staat en niet de hele auto door gaat. Dat is niet veilig en zonde van je auto èn je fiets! Heb je geen grote auto en past dit niet? Geen nood; er bestaan namelijk fietsendragers. Dat zijn een soort fietsenrekken die je op je auto kunt monteren die speciaal ontworpen zijn om je fiets te kunnen vervoeren.

Verschillende soorten fietsendragers

Er is niet één type fietsendrager. Dat zou makkelijk zijn, maar helaas. Je hebt namelijk auto’s met een trekhaak en zonder een trekhaak. Heb je een auto met een trekhaak, dan bestaan er fietsendragers die geschikt zijn om te bevestigen aan je trekhaak. In dat geval moet je zorgen voor een goed zichtbare kentekenplaat, moeten je remlichten goed werken, net als je achterlichten en richtingaanwijzers. Heb je geen trekhaak, dan zijn er nog fietsendragers die aan je achterklep te bevestigen zijn. Als laatste is er dan nog de mogelijkheid een fietsendrager aan te schaffen waarbij het mogelijk is om je fiets mee te nemen op het dak van je auto.

Keuzes maken

Hoe maak je nu de juiste keuze en waar let je op? Het is belangrijk om te kijken naar hoe gemakkelijk (of juist ingewikkeld) de montage van betreffende fietsendrager is. Hoeveel gewicht moet deze kunnen dragen, hoe is de anti-diefstal beveiliging van de drager, hoe duur mag deze zijn (ook niet onbelangrijk), is de fietsendrager makkelijk op te bergen en is deze ook geschikt voor eventuele zwaardere elektrische fietsen? Met de huidige benzineprijzen is het goed om te weten wat het extra brandstofverbruik kan zijn. Verdiep je in de wetgeving die geldt voor het rijden met een fietsendrager en of je verzekering de juiste dekking biedt. Je moet een fiets of reisverzekering hebben voor verzekeren van eventuele schade aan je fiets of de fietsendrager. In het buitenland bijvoorbeeld gelden er vast andere regels, kijk hier eerst naar mocht je naar het buitenland gaan. En in het kader van de hoge benzineprijzen, kun je ook een elektrische vouwfiets aanschaffen en jezelf lekker op de fiets vervoeren.

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *